Tom yum koong
(River prawn spicy soup)

Ingredients
- 12 medium-size shrimps, deveined
- 10 mushrooms
- 1 stalk of lemon grass (lightly pounded and cut into 2′ long)
- 3 lime leaves
- 1 teaspoon of salt
- 2 tablespoons of fish sauce
- 3 tablespoons of lime juice
- 6 hot peppers (pounded lightly)
- 4 cups of water
- 1/2 cup of roughly cut coriander leaves
Preparations
- Remove the shrimp shell but leave the tails (for good appearance). Then cut open the back of each shrimp to remove the veins. Also clean the mushrooms with water and dry them well before wedging each into quarters.
- Bring water to boil, then add lemon grass, lime leaves, and shrimps. When the shrimps turn pink, add mushrooms and salts.
- Remove the pot from heat after boiling. Then season with fish sauce, lime juice, and hot peppers. Serve the soup while still hot and garnish on top with pieces of coriander leaves.

ต้มยำกุ้ง
เครื่องปรุงและส่วนผสม
-กุ้งขนาดกลาง 12 ตัว (ปอกเปลือก, ทำความสะอาด)
-กุ้งขนาดกลาง 12 ตัว (ปอกเปลือก, ทำความสะอาด)
-เห็ดฟาง 10 อัน
-ตะไคร้ 1 กำ(ทุบให้แหลกและหั่นเป็นท่อนยาวประมาณ 2′)
-ใบมะกรูด 3 ใบ
-เกลือ 1 ช้อนชา
-น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
-น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
-พริกขี้หนู 6 เม็ด (ทุบพอให้แหลก)
-น้ำสะอาด 4 ถ้วยตวง
-ผักชี 1/2 ถ้วยตวง (หั่นหยาบ)
วิธีทำ
- ปอกเปลือกกุ้งออก เหลือหางไว้ (เพื่อความสวยงามเมื่อปรุงเสร็จ) จากนั้นหั่นด้านหลังกุ้งเพื่อเอาเส้นเลือดสีดำออก เสร็จแล้วนำเห็ดฟางไปล้างให้สะอาด หั่นเป็น 4 ส่วนและนำไปผึ่งให้แห้ง
- นำน้ำเปล่าไปต้มในหม้อ จากนั้นใส่ตะไคร้, ใบมะกรูด และกุ้ง เมื่อสีกุ้งเริ่มเปลี่ยนเป็นสีชมพู (เริ่มสุก) ใส่เห็ดที่หั่นไว้แล้วและเกลือ
- หลังจากน้ำเดือดแล้วปิดไฟ และนำหม้อออกมาจากเตา ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะนาว และพริกขี้หนู เมื่อปรุงรสเสร็จตักเสิร์ฟในถ้วย ตกแต่งด้วยผักชีและเสิร์ฟทันที พร้อมด้วยข้าวสวยร้อนๆ
++++++++++++++++++++++++++
Papaya salad (Som tum)

Ingredients
- 2 cups shredded green papaya
- 1/2 cup shredded carrot
- 1/2 cup sting bean (cut into 1’long)
- 2 tablespoons fish sauce
- 1 1/2 tablespoons palm sugar
- 3 tablespoons lime juice
- 1/2 cup tomato (wedged)
- 1/3 cup dried shrimps
- 1/4 cup peanuts
- 10 green chilies
- 5 cloves fresh garlic
Preparations
- Use motar and prestle to crush the chilli and garlic, add shrimps, continue crushing.
- Add sugar, continue beating with the prestle, then add the papaya, carrot, sting bean, fish sauce, lime juice, tomato, and peanuts. Continue beating until all ingredients mixed well.
- Finally, season with sugar, fish sauce, or lime. The original taste this dish should be the balance taste between sweet, (pepper) hot, salty, and sour.
- Serve with vegetables (e.g. cabbage, string bean, napa, etc.). Thai people love to eat Sticky Rice with Papaya Salad. In this case, sticky rice can be served together with finished Papaya Salad.

ส้มตำ
เครื่องปรุง
- มะละกอดิบหั่นฝอย 2 ถ้วยตวง
- แครอทหั่นฝอย 1/2 ถ้วยตวง
- ถั่วฝักยาว 1/2 ถ้วยตวง (หั่นความยาวประมาณ 1′ )
- น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลปี๊บ 1 1/2 ช้อนโต๊ะน้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
- มะเขือเทศ 1/2 ถ้วยตวง (หั่นครึ่ง)
- กุ้งแห้ง 1/3 ถ้วยตวง
- ถั่วลิสง 1/4 ถ้วยตวง
- พริกขี้หนู 10 เม็ด (ปรับเพิ่ม/ลด ตามความต้องการ)
- กระเทียมสด 5 กลีบ
วิธีทำ
- ใส่กระเทียมและพริกลงในครก ใช้สากตำพอแหลก จึงใส่กุ้งแห้งและตำต่อไปอีกสักพัก
- ใส่น้ำตาลปี๊บ ตำต่อจนน้ำตาลละลาย จึงใส่มะละกอฝอย, แครอทฝอย, ถั่วฝักยาว, มะเขือเทศ, ถั่วลิสง ปรุงรสด้วยน้ำปลาและน้ำมะนาว จากนั้นจึงตำต่อจนส่วนผสมทั้งหมดเคล้ากันทั่ว
- ปรุงรสให้ถูกปากด้วย น้ำตาล, น้ำปลา หรือน้ำมะนาวเพิ่ม รสดั้งเดิมจะมีรสหวาน, เผ็ด และเปรี้ยวพอๆกัน
- ตักใส่จานและโรยหน้าด้วยถั่วลิสง เสิร์ฟพร้อมผักสด (กะหล่ำปลี, ถั่วฝักยาว, ผักบุ้งไทย, อื่นๆ) และข้าวเหนียวร้อนๆ
www.engjang.com
++++++++++++++++++++++++++
Pad Ka-Prao
(The fried stir basil with minced pork)

Ingredients
- minced pork 1 cup
- minced garlic 1 teaspoon
- stock powder 1 teaspoon
- cooking oil 2 tablespoon
- soy sauce 1 tablespoon
- fish sauce 1 teaspoon
- minced red chili 1 teaspoon
- sugar 1 teaspoon
- Basil leave 2 tablespoon
How to cook the fried stir basil with minced pork
- Heat the oil in a pan. And then put garlic and chili to stir around 10 sec. and then put minced pork to stir around 30 sec.
- And then put stock powder, soy sauce, sugar, fish sauce and water. Stir it to combine.
- Put the basil leave and stir it.
- Serve Basil Fried Minced pork with a jasmine rice.

ส่วนผสมสำหรับทำผัดกระเพราหมูสับ
- เนื้อหมูสับ 1 ถ้วย
- กระเทียมบด 1 ช้อนชา
- น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ
- ซีอิ้วขาว 2 ช้อนชา
- น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
- ผงรสดี 1 ช้อนชา
- ใบกะเพรา 1 หยิบมือ
- พริกบด 1 ช้อนโต๊ะ
วิธีทำกระเพราหมูสับ
- ตั้งน้ำมันในกระทะจนร้อน จากนั้นใส่กระเทียมพริก ลงไปผัดประมาณ 5-10 วินาที ผัดจนกลิ่นเริ่มหอม ใส่เนื้อหมูสับลงไปผัดต่อและผัดจนเนื้อหมูสุก
- จากนั้นปรุงรสด้วยซีอิ้วขาว น้ำตาล ผงรสดี น้ำปลา น้ำเปล่านิดหน่อย และใส่ใบกะเพราลงไปในกระทะ
- เสิร์ฟ กระเพราหมูสับ ทานกับข้าวหอมมะลิของไทย ทานคู่กับพริกน้ำปลา
++++++++++++++++++++++++++
Pad Thai Goong Sod
(Fried Rice Sticks with Shrimp)
(Fried Rice Sticks with Shrimp)

Ingredients
- Shrimp 5
- Noodle
- 1 bunch spring tank
- Red onion, sliced 1 head
- 6 tablespoons fish sauce
- 6 tbsp oyster sauce
- 3 teaspoons of vinegar
- 2 tablespoons sugar
- 1 tablespoon crushed peanuts
- 2 eggs
- 1 lemon, cut into pieces
Preparations
- Set the pan of hot oil to fry shrimp with shallots cooked.
- Put the vinegar, fish sauce, oyster sauce, sugar and water lightly. Stir until soft
- Add bean sprouts and stir the eggs and stir, then serve on a plate.
- Sprinkle crushed peanuts, chilli and lemon. done Pad thai menu fast food.

ส่วนผสมสำหรับทำผัดไทยกุ้งสด
- กุ้ง 5 ตัว
- เส้นผัดไทย
- ถั่งงอก 1 กำ
- หอมแดงหั่นบางๆ 1 หัว
- น้ำปลา 6 ช้อนโต้ะ
- น้ำมันหอย 6 ช้อนโต้ะ
- น้ำส้มสายชู 3 ช้อนชา
- น้ำตาล 2 ช้อนโต้ะ
- ถั่วลิสงบด 1 ช้อนโต้ะ
- ไข่ไก่ 2 ฟอง
- มะนาวหั่น 1 ชิ้น
วิธีทำผัดไทยกุ้งสด
- ตั้งกระทะน้ำมันให้ร้อนผัดหอมแดงกับกุ้งให้สุก
- ใส่เส้นผัดไทย น้ำตาล น้ำมันหอย น้ำส้มสายชู น้ำปลา และ น้ำเปล่านิดหน่อย ผัดจนเส้นนิ่ม
- ใส่ถั่วงอกลงไปผัด และ นำไข่ลงไปผัด แล้ว เสริฟใส่จาน
- โรยถั่วลิสงบด พริก และมะนาว อาหารไทย เมนู อาหารจานเดียว อาหารจานด่วน
nlovecooking.com
++++++++++++++++++++++++++
Green Curry With Chicken

Ingredients of Green Curry With Chicken
- green curry paste 2 tablespoon
- chicken slice to a small piece 1 cup
- coconut milk 2 cup
- basil leaves 2 tablespoon
- eggplants cut to a medium size a half of cup
- chicken soup stock powder 1 tablespoon
- sugar 2 tablespoon
- fish sauce 3 tablespoon
- red chilies slice 2 tablespoon
- kaffir lime leaves 4 tablespoon
Preparation of Green Curry With Chicken
- Put coconut milk to a boil in a pan by use medium heat. Boil it around 5 minute
- Put green curry paste to a pan and stir it.
- Put the chicken and boil for 1-2 minutes add then put fish sauce sugar and soup stock powder to a pan.
- Put eggplant, kaffir lime leaves and basil. boil it 5 minute and then serve in a bowl
ส่วนผสมสำหรับทำแกงเขียวหวานไก่
- พริกแกงเขียวหวาน 2 ช้อนโต๊ะ
- เนื้อไก่ 1 ถ้วย
- กะทิ 2 ถ้วยตวง
- ใบโหระพา2 ช้อนโต๊ะ
- มะเขือเปราะ 2 ลูก โดยหั่นเป็นชิ้นเล็กๆ
- น้ำซุปไก่1 ถ้วยตวง
- น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ
- พริกชี้ฟ้าแดงหั่น 2 เม็ด
- ใบมะกรูดหั่น 4 ใบ
วิธีทำแกงเขียวหวานไก่
- ตั้งกระทะต้มกะทิจนร้อนประมาณ 3 – 5 นาที จากนั้นใส่เครื่องแกงเขียวหวานลงไปต้มกับกระทิสักพัก
- ใส่เนื้อไก่และคนประมาณ 2 นาที จากนั้นใส่น้ำปลา, น้ำตาล ต้ม 1 นาที ใส่มะเขือเปราะที่หั่นไว้แล้ว ใส่น้ำและใส่น้ำซุปไก่ ต้มต่อไปสักพักจนเนื้อไก่เริ่มสุก
- ใส่ใบมะกรูดและใบโหระพา รอจนเดือด จากนั้นจึงปิดไฟ เสิร์ฟใส่ชามกับข้าวง่ายๆ
ความคิดเห็น
แสดงความคิดเห็น